Visste du at kriminelle kan hacke seg inn via printeren og pc’en ?

«Og at de kan kreve løsepenger for sensitiv informasjon du ikke har sikret godt nok ?»

Avant IT’s Lars Eigil Borgeteien forteller deg hvordan du sikrer virksomheten mot digitale angrep.

Av Rita Tvede Bartolomei

Den nye personvernlovgivningen i EU og EØS (GDPR) kan faktisk gjøre det mer attraktivt for kriminelle å kreve løsepenger for sensitiv informasjon de har stjålet fra en virksomhet, ifølge sikkerhetseksperter ved Norsk senter for Informasjonssikring (NorSIS).

Moderne printere er datamaskiner i seg selv, med mange digitale funksjoner. Dessuten er de koblet til PC-ene, og også resten av nettverket. Slik kan hackere bruke printeren som inngangsportal for å få tilgang til alle PC-ene. Det kan i verste fall få ganske alvorlige konsekvenser, og vi ser at mange IT-avdelinger ikke har nok fokus og nok kompetanse på denne risikoen. I Avant IT har vi inngående kunnskaper om sikkerhetsløsninger for både printere og PC-er. Vi vet hva som kan sikre virksomheten din best mulig, sier Lars Eigil Borgeteien.

Han er løsningsrådgiver for printer og PC hos drifts- og rådgivningsfirmaet Avant IT i Oslo.

Avant IT er et av Norges ledende kompetansemiljøer på digital samhandling og sikkerhet, og foretrukket HP-partner i Norge.

Data-angrep: Norske toppledere er klar over faren

6 av 10 norske toppledere mener det er svært sannsynlig at virksomheten vil bli utsatt for et dataangrep i nær fremtid, ifølge en ny undersøkelse fra KPMG. Men samme undersøkelse viser også at toppledere synes det er vanskelig å få god nok oversikt over trusselbildet, og hvordan man sikrer seg best mot dataangrep.

Oppgaven vår er å være nyttige sparringspartnere for kunden. Det som skaper verdi for dem er å få på plass skreddersydde løsninger – etter deres behov, sier han. Borgeteien understreker at endringer ikke trenger være drastiske. Hele maskinparken må ikke byttes ut for å gjøre virksomheten mer beskyttet mot data-angrep.

Igjen er det snakk om å tilpasse det vi leverer til kundens spesifikke behov og budsjett. Vi starter alltid med en rapport over de viktigste sårbarhetene i datasikkerheten, og utarbeider en løsning ut i fra det, sier han.

Flere dataangrep krever mer sikkerhet

Siden 2014 har HP utviklet flere typer software og hardware for printere, som beskytter dem mot hacking og virus. Årsaken var det økende globale problemet med datakriminalitet rettet mot virksomheter. HP er i dag den eneste aktøren på markedet som leverer printere med innebygd, egenprodusert, selvreparerende sikkerhets-hardware.

Veldig mange virksomheter har et avslappet forhold til printersikkerhet, fordi de tenker at vi ikke printer ut sensitiv informasjon. Men det er ikke her problemet ligger: Hackere er ikke opptatt av utskrifter, men å bruke printeren som en inngangsportal til resten av nettverket, PC-ene og serverne i bedriften.

Løsepenger for stjålet informasjon er inntjeningsmodellen for datakriminelle miljøer, forklarer Rune Vintervoll, produktsjef for HPs printere og multifunksjonsprintere for bedriftsmarkedet i Norge.

HPs produkter har innebygde funksjoner som gjør at både deres PC-er og printere vil prøve å reparere seg selv, med en gang noen forsøker å hacke seg inn.

Dette gjøres automatisk, og uten å involvere noen med datakompetanse. Slike funksjoner er så klart tidsbesparende, men også kostnadsbesparende for en virksomhet, sier Lars Eigil Borgeteien.

Er din virksomhet sikker nok?

Avant IT gir deg en 1 times GRATIS sikkerhetsvurdering. Kontakt Lars Eigil Borgeteien på 950 44 227 for spørsmål eller book 1 times gratis befaring hos dere i skjema nedenfor.

Book tid for 1 times GRATIS sikkerhetsvurdering

Printer og Multifunksjonsmaskin vs PC

6 innebygde HP løsninger som beskytter mot dataangrep på PC og Printer

 • HP SureView (PC)

  Forhindrer visuell hacking, på samme måte som et privacy filter. Om noen på siden av deg prøver å se på skjermen din, så sørger et innebygd filter for at dette blir svær vanskelig.

 • HP SureStart (PC og Printer)

  HP SureStart sørger for at printerens eller PC-ens viktige hjerne; BIOSen, er beskyttet mot angrep utenfra. PC-er og printere med HP SureStart har alltid to BIOS-er. Den ene er alltid beskyttet om den andre angripes.

 • HP SureRecover (PC)

  Har en PC eller printer fått et virus, eller har blitt hacket, så sørger denne funksjonen for gjenoppretting av den siste informasjonen du lagret da PC-en var tilkoblet nettet.

 • Secure Whitelisting (printer)

  Gjør at uvedkommende ikke får installere malware (skadelig software) uten gyldige HP-sertifikater.

 • Runtime Intrusion Detection (printer)

  Software som overvåker printeren for å se etter hacker-angrep. Blir printeren angrepet vil den sende en melding til IT-avdelingen, re-starte og bryte forbindelsen til hackeren.

 • Connection Inspector (printer)

  Overvåker datatrafikk som sendes ut fra printeren for å avdekke unormal aktivitet. Varsler samtidig IT-avdelingen.

Ta kontakt her om du ønsker å vite mer HP sikkerhetsløsninger for PC og Print ?

Eller ta kontakt på telefon / e-post:

Telefon:  23 33 89 99

E-post:  salg@avantit.no

Kontakt oss